Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Това прогнозира пред

...
Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Това прогнозира пред
Коментари Харесай

Предсрочни парламентарни избори може да има и наесен

Възможни са нови предварителни парламентарни избори през есента. Това предвижда пред БНР политологът и академични учител доцент Стойчо Стойчев.

Според него изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде кадърен да излъчи устойчиво болшинство.

Стойчев очаква 50-ото Народно заседание да е по-фрагментирано - с сред 6 и 8 партии. Той е на мнение, че може да се образува коалиция с повече субекти, което да докара до по-стабилно болшинство. Политологът вижда и възможност да се сътвори паритет сред два съществени блока в Народното събрание, което да не даде опция да се сформира подобен вид болшинство,

заради което не била дребна вероятността за нови предварителни избори наесен.

Той бе безапелационен, че сме надалеч още от стабилизация на политическата среда.

До огромна степен тази стабилизация продължава да бъде фантазия, в случай че имаме двублоково разделяне в Народното събрание, означи Стойчев и добави, че разделянето в Народното събрание ще продължи да съществува и ще е въз основата на няколко партии.

Трудно е да се каже, че се завръща някакъв тип статукво или, че има стабилизация, уточни той.

По негови думи сме в перманентна предизборна акция, тъй като партиите отправяли послания, които да активизират твърдите ядра, а не търсели разширение на хората, които ги поддържат въз основата на рационални причини.

Той посочи, че на купения избор и на клиентелното гласоподаване не може да се противодейства с технологии и санкции. Това щяло да стане, като се преодолее обществената маргинализация в обществото и трайната маргинализация на някои групи, които,

преди да имат гражданско съзнание и да мислят за гражданските си права, би трябвало да са задоволени техните битови потребности.

Докато има хора, които живеят в трайна мизерия и са според от работодатели на локално ниво - локални дерибеи, лихвари и така нататък, няма по какъв начин да преодолеем, че тези хора ще управляват и гласовете на хората, които са подвластни от тях, уточни Стойчев и разясни, че мерките са социално-икономически.

Той съобщи, че допреди 100 година в Съединени американски щати също се гласувало извънредно клиентелно.

" Проблемът е решен, когато хората стартират да усещат себе си самостоятелни субекти -

стопански, житейски и финансово - от локални фактори, тогава никой не може да ги накара да гласоподават по избран метод ", изясни политологът и даде образец с това, че " българите, които вървят на гурбет в Западна Европа и са обичайно от Кърджалийския или Благоевградския район, доста по-малко могат да бъдат мобилизирани да гласоподават, както бяха преди 20-ина години ".

Стойчев означи, че през последните 2-3 избора Кърджали е може би районът с най-ниската изборна интензивност у нас.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР